Останні новини

13 звичок, які шкідливі для серця

Західні доктора сформулювали 13 факторів, що негативно впливають на роботу серця і стільки ж рад, як допомогти нашому «полум'яному мотору».

1. Малорухливий спосіб життя.

Багатогодинне сидіння за комп'ютером або перед телевізором збільшує ризик виникнення серцевого нападу та інсульту, навіть якщо ви регулярно займаєтеся спортом.

«Ваші епізодичні заняття не компенсують той час, який ви проводите в нерухомому стані», - говорить Хармоні Р. Рейнольдс, доктор медичних наук, заступник директора Центру серцево-судинних клінічних досліджень медичного центру Лангон в Нью-Йорку.

Малорухливий спосіб життя негативно позначається на рівні жирів і цукру в крові. Тому, навіть якщо доводиться подовгу сидіти, намагайтеся періодично вставати і прогулюватися, наприклад, коли розмовляєте по телефону.

2. Придушення стресу, агресивності або роздратування.

Якщо ви довгий час відчуваєте негативні емоції, але не можете їх висловити або висловити, це лягає важким тягарем на серці.

«Ті, хто пригнічують стрес тривалий час, наражають себе на небезпеку. Дослідження доводять, що вміння від душі посміятися і підтримувати дружні зв'язки, користуватися соціальною і спорідненої підтримкою сприятливо позначаються на здоров'ї серця », - говорить доктор Рейнольдс.

3. Ігнорування хропіння.

Хропіння часто стає предметом для жартів, але насправді він може бути серйозним сигналом. Наприклад, обструктивне апное (короткочасна зупинка дихання уві сні, яке може викликати підвищення тиску) помітно збільшує ризик серцевих захворювань.

В Америці підраховано, що більше 18 мільйонів дорослих американців страждають апное уві сні. Особливо до цього схильні люди, які страждають надмірною вагою або ожирінням.
Якщо ви хропете і часто прокидаєтеся в розбитому стані, краще проконсультувати з лікарем. «Існують легкі способи виявлення апное, а також успішного лікування», - каже Роберт Остфельд, кардіолог і директор з профілактичної кардіології в Montefiore Health System з Нью-Йорка.

4. Недостатня дотримання гігієни порожнини рота.

Медицині ще невідомо, з якої причини, але абсолютно точно: існує чіткий зв'язок між захворюванням ясен і серцевими проблемами.

Якщо ви не очищаєте міжзубний простір (наприклад, за допомогою зубної нитки), то з часом там накопичуються бактерії, які потім переміщаються у внутрішні органи і викликають запалення.

«Запалення сприяє розвитку атеросклерозу», - говорить доктор Остфельд. Тому, якщо є захворювання ясен, треба ними зайнятися - це може поліпшити функцію кровоносних судин.

5. Синдром вихідного дня.

Це коли ви за вихідні дні намагаєтеся надолужити все, що не встигли за робочий тиждень.

«Я бачу, що дуже багато людей у ​​віці від 40-50 років кидаються займатися спортом, отримують травми, після чого взагалі припиняють займатися», - говорить Джудіт С. Хохман, доктор медичних наук, директор Центру серцево-судинних клінічних досліджень Медичного центру в Лангуне.

Найкорисніша фізичне навантаження - послідовна і регулярна. Краще потроху, але щодня, ніж по кілька годин раз в тиждень. Налаштуйтеся на довгу дистанцію.

6. Зловживання алкоголем.

Так, дослідження вже довели, що невелика кількість алкоголю може бути корисно для вашого серця. Але підкреслимо: невелике - тобто, в день не більше одного «дринка» (келиха вина) для жінки і двох «дрінков» для чоловіка.

7. Переїдання.

Основна причина серцевих захворювань - надмірна вага, а в Америці, наприклад, від нього страждають 72% чоловіків і 64% жінок (або навіть страждають ожирінням).

Уникайте великих порцій, замініть солодкі напої водою, скоротіть споживання калорійних страв, а також майте на увазі, що в продуктах з написом «з низьким вмістом жиру», часто міститься багато калорій.

8. Відсутність контролю за тиском і холестерином.

Серцево-судинні захворювання, включаючи інсульт, забирають більше життів, ніж будь-яка інша хвороба, включаючи онкологію. Потрібно знати і тримати під контролем свій тиск і холестерин, показання цукру в крові і вагу. Якщо вони підвищені, то ви ризикуєте стати жертвою так званих «безмовних вбивць», - хвороби серця, інсульт і діабет.

«Якщо у вас не було високого тиску в 24 роки, це не означає, що у вас його не буде в 54», - каже доктор Остфельд.

Якщо вам виписали таблетки, потрібно їх приймати. Так, можуть бути побічні ефекти. Але зараз існує близько 30 типів препаратів від високого тиску, тому можна підібрати потрібний.

9. Захопленість червоним м'ясом.

Найкраще вживати червоне м'ясо як нечасте частування. А чи не складати з нього щоденний раціон.

Високий вміст насичених жирів, а також інтенсивна теплова обробка (наприклад, жарка), - все це збільшує ризик серцево-судинних захворювань. В ідеалі, тільки до 10% вашого раціону має мати тваринне походження, вважає доктор Остфельд.
«Якщо ви їсте стейк кілька разів на місяць, то все в порядку. Проблема починається, якщо ви їсте його три рази на день », - говорить доктор Хохман.

10. Куріння або спільне проживання з курцем.

Ще одна банальна думка, але без неї ніяк: не паліть. «Куріння - це повна катастрофа для вашого серця, - говорить доктор Остфельд. - Куріння сприяє утворенню згустків крові, які можуть блокувати приплив крові до серця і призводить до накопичення бляшок в артеріях.

Але мало того, ви себе піддаєте ризику, так і ті, хто живе поруч з вами, ризикують життям. У США щорічно близько 46 000 некурящих людей, які живуть з курцями, вмирають від серцевих захворювань через пасивне куріння.

11. Відсутність в раціоні фруктів і овочів.

«Сама здорова дієта для серця - дієта на рослинній основі», - говорить доктор Остфельд. Слід налягати на фрукти і овочі, горіхи, цільні зерна.

Останні рекомендації дієтологів - половина кожного прийому їжі повинна складатися з фруктів і овочів.

Дослідження показали, що люди, які їдять більше п'яти порцій фруктів і овочів в день, мають на 20% менший ризик серцевих захворювань та інсульту, ніж люди, які з'їдали менше трьох порцій на день.

12. Ігнорування фізичних симптомів.

Якщо ви завжди проходили три сходових прольоту без проблем, але раптово у вас перехопило подих на половині шляху або здавило груди - настав час піти до лікаря.

Чим швидше ви почнете лікування, тим менше шкоди завдасте серцевому м'язі. «Краще, щоб це було багато галасу даремно. Чим ви будете протягом шести годин відчувати серцевий напад - а таке нерідко трапляється », - говорить доктор Остфелд.

13. Надлишок солі.

Чим більше ви вживаєте солі, тим вище у вас тиск. У кожного третього дорослого людини воно високе, а це основний фактор ризику розвитку інсульту, ниркової недостатності і серцевого нападу.

«Утримуйтеся від хворих перекусів, обходьте відділи супермаркету, де лежать упаковки з солоними горіхами та ін.», - говорить доктор Остфельд.

Більшість з нас має утримувати споживання натрію на рівні нижче 2300 мг в день. Якщо у вас високий кров'яний тиск, зменшіть до 1500 мг.