Останні новини

Автогаз в Україні може рекордно подорожчати

Дії СБУ можуть привести до зростання цін на газ вище 16 грн / л

«Консалтингова група А-95» прогнозує зростання цін на скраплений газ на 30-35% до 15-15,5 грн / л через дії СБУ щодо блокування імпорту. Про це в ході круглого столу «Дестабілізація ринку скрапленого газу: причини і наслідки для держави і споживачів» заявив аналітик групи Артем Куюн, передає OilNews.

За словами Куюна, простий цистерн обходиться операторам в 4 грн / л.

«Суто технічний простій вагонів загрожує зростанням цін на скраплений газ десь на 3,5-4 гривні», - сказав Куюн, додавши, що на сьогодні заблоковані трейдери, які забезпечували 40% всього імпорту ЗВГ в Україні.

У свою чергу, глава Української асоціації зрідженого газу (УАЗГ) Станіслав Батраченко заявив, що зростання може скласти 6-7 грн / л. «Обґрунтована ціна сьогодні вже 12 грн / л. Але через високу конкуренцію вона зараз нижче. Продовження блокування імпорту призведе зростання цін до 15-17 грн / л »-, розповів він.

Як повідомляв OilNews, учасники ринку зрідженого газу України звинувачують правоохоронні органи в тиску на бізнес з метою знищення конкуренції.

За словами директора компанії «Автотранс» Сергія Михайлика, що відбуваються на ринку події нагадують 2011, коли створювалася так звана «схема Курченко». Генеральний директор ДК «Надія» Віктор Батраченко акцентував увагу на тиску саме на прозорих учасників ринку.

Нагадаємо, ситуація з імпортом ЗВГ різко загострилася в зв'язку з введенням санкцій МЕРТ проти 16 компаній-учасників ринку ЗВГ, а також забороною «Укрзалізниці» регіональним підрозділам на експлуатацію 161 вагона-цистерни, завантаженій зрідженим газом.

10 лютого був зупинений більшість автоцистерн, які йшли з Білорусі в Україну на вимогу про відбір проб ЗВГ. При цьому на 30 автопоїздів, які перебували на чернігівському прикордонному переході, було видано лише 20 пробоотборников, тобто, всього на 10 машин (по дві проби на партію: основна і арбітражна - ON).

Профільні асоціації вважають, що такий тиск державних органів на імпортерів зрідженого газу призведе до руйнування стійкої системи постачання України моторним паливом, монополізації ринку і, в кінцевому підсумку, зростання цін для споживачів.