Останні новини

В Україні масово труять бджіл

В Україні розпочався сезон медозбору. Рясно пожовтіли численні поля з ріпаком. А невдовзі має зацвісти ще й біла акація. Для бджолярів це основні культури на початку сезону. Однак для багатьох пасічників він може вже закінчитися.


В країні почастішали випадки масових отруєнь бджіл через хімічні обробітки полів. Попри статус України як одного з найбільших виробників меду в світі, стосунки аграріїв і пасічників нагадують не співпрацю, а боротьбу. У даному випадку – за життя свійських комах.
Ще зовсім нещодавно на пасіці на Черкащині стояв потужний бджолиний гул. Тепер же біля вуликів – мертва тиша. І так одразу в кількох селах. Усе через оброблене хімікатами поле ріпаку. Пасічників про небезпеку навіть не попередили.

Така сама біда спіткала багатьох пасічників ще кількох сусідніх сіл. Загалом люди нарахували понад сотню вражених пестицидами вуликів.

Люди сподіваються хоча б на якусь компенсацію. Адже вартість лише однієї бджолиної сім’ї – кілька тисяч гривень. Плюс втрачена вигода від медозбору. Загалом за один постраждалий вулик пасічники вимагають до 6 тисяч гривень відшкодування.

Однак повертати людям гроші агрофірма не поспішає. Хоч визнає: попередити людей про хіматаку справді забули.

Бджолярі переконані: аграрії масово використовують неякісні хімікати й нахабно порушують технологію, обробляючи поля вдень, під час медозбору.