Останні новини

Вчені назвали 5 захворювань, від яких захищає кави

Рік від року кави збирає все більше "адептів", в даний час люди випивають від 400 мільярдів чашок щорічно. 

І на радість їм все більше і більше досліджень показує, що кофеїн позитивно впливає на здоров'я людини. Зокрема, захищає від розвитку деяких захворювань.

Це з'ясували вчені Гарвардської школи громадської охорони здоров'я (HSPH) в ході масштабного дослідження, що тривало кілька років і який об'єднав медичні показники 130 000 любителів кави.

1. КАВА І ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

Кава може стати захистом проти діабету 2-го типу, кажуть вчені, і пояснюють: звичка випивати пару чашок цього напою збільшує вироблення білка, який зв'язує стероїдні гормони тестостерон і естрадіол (SHBG). А ці гормони грають певну роль в розвитку цукрового діабету.

Крім того, кава збільшує чутливість підшлункової залози до глюкози, яка надходить до нас в організм разом з їжею. Завдяки цьому підшлункова стає більш стійкою до перепадів цукру в крові. Підсумок - зниження ризику розвитку діабету.

2. КАВА І СЕРЦЕ

Ще одна хороша нвоость - кава в помірних кількостях захищає від серцевої недостатності. При цьому під "помірними кількостями" вчені мають на увазі еквівалент 8 унцій кофеїну (це приблизно 3-4 чашки кави) в день.

Люди, які в ході експерименту випивали чотири чашки щодня, мали більш низький ризик серцевої недостатності (на 11%) у порівнянні з тими, хто від кави відмовився зовсім. Автори дослідження відзначили, що результати їх роботи "показують дійсну вигоду любові до кави".

3. КАВА І ХВОРОБА ПАРКІНСОНА

У тому ж дослідженні була дана оцінка зв'язку між споживанням кави і ризиком хвороби Паркінсона: дослідники прийшли до висновку, що "збільшення споживання кофеїну в розумних дозах прямо пов'язане зі значним зниженням частоти хвороби Паркінсона, оскільки кофеїн блокує певні сигнальні шляхи в клітинах, за допомогою яких передається інформація, що запускає різні процеси ".

Завдяки кави гальмується передача таких сигналів, що сприяють розвитку старечих захворювань нервової системи.

4. КАВА І РАК ПЕЧІНКИ

З'ясувалося також, що за допомогою вище згаданої блокування відповідних сигнальних шляхів в організмі посилюється стійкість клітин печінки до негативного впливу алкоголю. І таким чином знижує ризик розвитку раку печінки: при вживанні двох чашок кави в день - на приблизно на 40%, а три чашки зменшує ризик і того більше - більш ніж на 50%.

5. КАВА І РАК товстої кишки

Для дослідження вчені також проаналізували дані 5145 пацієнтів, яким було діагностовано колоректальний рак, і їх медичні показники порівняли з з даними 4097 людей з контрольної групи без цього захворювання.

Також випробувані повинні були заповнювати анкету, деталізуючи в них щоденне споживання кави трьох видів - еспресо, без кофеїну і фільтрована, а також споживання інших напоїв.

Крім того, учасники вказували в анкеті інформацію про сімейної історії раку, про свій режим харчування, рівні фізичної активності, звичкою куріння та інші фактори, які можуть вплинути на ризик розвитку колоректального раку.

В результаті дослідники виявили, що ризик розвитку онкології зменшується зі збільшенням споживання кави: 1-2 чашки кави в день знижують ризик розвитку колоректального раку на 26%. Більш вище трьох чашок показали знижений ризик до 50%.