Останні новини

Сезон полуниці: ЯК ВИБРАТИ «нефарбовані» і БЕЗ НІТРАТІВ

Україна посідає сьоме місце в Європі за обсягами виробництва полуниці. Щорічно українські господарства збирають близько 65-75 тис. Тонн цієї ягоди.


В Україні почали збирати урожай тепличної полуниці ще в травні. А в червні полуниця вже повним ходом продається з грядок дачників і городників. Як вибрати смачну, стиглу, запашну і корисну полуницю, радять експерти.

Запах - це перше, на що слід звернути увагу під час вибору полуниці. У стиглої ягоди повинен бути сильний аромат. Та, яка невиразно пахне, - недозрілі. А якщо аромату немає взагалі, ягода вирощена з нітратами.

Оцініть колір. Якісна полуниця повинна бути яскраво-червоного кольору. Ягоди, які мають дуже темний бордовий колір, - або перезрілі, або ж їх "підфарбували". А якщо ж у полуниці білий кінчик, то вона просто не дозріла і буде кислою.

Розмір. Не вірте міфу про те, що полуницю вибирають за розміром. Вона буває різних сортів, і нітрати можуть міститися як у великій, так і в дрібній ягоді. Однак експерти радять не гнатися за великими ягодами - висока ймовірність, що таку полуницю накачали водою.

Ще один індикатор якості полуниця - її хвостик. Листочки на ньому повинні бути зеленими і м'ясистим. Це означає, що полуниця прямо з грядки. Пожухлі хвостики - знак того, що ягоду зібрали давно. Якщо між листочками і ягодою є відстань, гарантовано - полуниця буде солодкою. А ось, якщо листочки щільно прилягають, - ознака ягоди з кислинкою. Не купуйте полуницю без хвостика - вона швидко псується.

Зверніть увагу на насіння ягоди. Якщо насіння опуклі, то полуниця, швидше за все, не дозріла. А якщо вони розташовані в такий собі виїмці і далеко один від одного, то це означає, що ягода стигла.

користь полуниці

Полуниця надає комплексну оздоровчу дію на організм, насичує полівітамінами, прискорює метаболізм і покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

У полуниці міститься безліч біологічно активних речовин, що робить цю ягоду дуже корисною для тих, у кого немає протипоказань. До таких, зокрема, належать, проблеми з нирками, шлунком, сечокам'яна хвороба, виразка і алергія на ягоди.

«Полуниця активізують обмінні процеси, змушуючи організм швидше оновлювати клітини, тобто це своєрідний натуральний еліксир молодості. Також полуниця використовується як м'яке потогінний і жарознижуючий засіб, при цьому вона сприяє розрідженню крові. Завдяки великій кількості вітамінів, полуниця, крім іншого, додає нам енергії. Але важливо пам'ятати, що в перших ягодах вітамін не так вже й багато, зате запросто можна «поглинути» велика кількість хімії », - каже дієтолог Людмила Бабич.

При регулярному вживанні в розумних дозах полуниця сприяють нормалізації складу мікрофлори кишечника, зменшенню проявів дисбактеріозу і виведенню з організму токсинів. Вона м'яко очищає організм від всього накопичився за зиму і весняні свята «сміття». Тому в сезон фахівці рекомендують з'їдати в цілому не менше 3-4 кілограмів ягід.