Останні новини

ТЮТЮНОВА КРИЗА: з українських прилавків зникають сигарети

Реалізатори тютюнової продукції заявляють, що сигаретний ринок в Україні зараз під загрозою. Проблеми виникли через ситуацію у компанії "TEDIS Ukraine".

Найбільшого тютюнового монополіста підозрюють в ухилянні від сплати податків,
виведенні 2,5 мільярда гривень до Росії та фінансуванні терористичних організацій ДНР та ЛНР. За словами генпрокурора України Юрія Луценка, у цій справі проводять близько 100 обшуків. "Обшуки на складах компанії тривають і досі.

 А це суттєво впливає на тютюновий ринок, – розповідає Експрес-онлайн Роман Чміль, директор мережі "Інтерпрес". – Зараз реалізаторам постачають сигарети лише з одного складу, розташованого в Тернополі. Складські приміщення в інших областях опломбовані. Чому саме з Тернополя? Сказали: "Так треба".

А оскільки сигарети з одного складу надходять на всю Україну, виникають черги. На замовлення продукції доводиться чекати довше, ніж раніше. Наприклад, цього разу замовлення і перерахунок грошей зробили ще у вівторок, а отримали продукцію лише сьогодні вранці. Раніше ж доставка відбувалася уже наступного дня після замовлення". За словами Романа Чміля, сигарети привозять лише великим компаніям, а от дрібним реалізаторам – ні.

 "Тепер місцевий бюджет отримуватиме приблизно на 40 відсотків менше від акцизного податку, – каже він. –  Адже фактично нема що продавати. Завтра отримаємо неповне замовлення. У наявності на складі нема усіх марок сигарет – наприклад, "Прилук", "Winston". Кажуть, що у понеділок не прийматимуть замовлення взагалі. Це серйозна проблема. Думаю, найближчим часом на український сигаретний ринок може потрапити молдовська, румунська контрабанда".

Нагадаємо, у зв’язку з ситуацією, що склалася на тютюновому ринку України, іноземні власники значної частки української компанії "TEDIS Ukraine" звернулися до Петра Порошенка, Генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, щоби вони забезпечили захист інтересів зарубіжних інвесторів та їхнього бізнесу в Україні.

джерело