Останні новини

ТОП 15 «помилок» при вирощуванні розсади. Не роби їх ніколи!

Щоб отримати хорошу розсаду овочів при її вирощуванні в квартирі, необхідно строго дотримувати наступні правила.

  • 1. Не можна використовувати для вирощування розсади насіння, придбані із сумнівного джерела. Купувати насіння треба тільки в спеціалізованих насіннєвих магазинах. На пакеті з насінням мають бути вказані кількість насіння, номер партії та строк придатності насіння.


  • 2. Не можна готувати до посіву вже підготовлені виробником насіння, про що обов'язково зазначено на звороті пакетики з насінням. Таке зайву старанність може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до повної загибелі всього насіння.


  • 3. Не можна сіяти непідготовлені насіння, в т. ч. і власного виробництва, оскільки переважна частина інфекційних захворювань передається саме з непідготовленими насінням.


  • 4. Не можна використовувати для посіву насіння важку щільну грунтову суміш, взяту з городніх грядок землю і торф невідомого походження. Грунт для приготування суміші, взята з городу, повинна пройти обробку холодом на балконі з дворазовим розморожуванням, а для вирощування розсади капусти — обов'язкову термообробку. Але оптимальним варіантом сьогодні, напевно, слід вважати придбання готової грунтової суміші, призначеної для вирощування саме потрібних вам овочів, в спеціалізованому магазині.


  • 5. Не можна використовувати для вирощування розсади непристосовані, погано дренируємі ємності, в яких більшість проростків загине, не встигнувши зійти.


  • 6. Не можна при посіві надміру заглиблювати насіння в ґрунт, що може призвести до появи тільки поодиноких сходів.


  • 7. Не можна поливати грунт в ящику відразу після посіву насіння, інакше насіння будуть затягнуті разом з водою в глиб грунту. Грунт в ящику необхідно полити теплою водою безпосередньо перед посівом насіння, а після посіву лише обляпати теплою водою з пульверизатора.


  • 8. Не можна загущати посіви насіння, інакше сходи будуть дуже слабкими і витягнутими і швидко захворіють «чорною ніжкою».


  • 9. Не можна ставити посівної ящик на холодне підвіконня, оскільки температура ґрунту в ящику на підвіконні буде на 8-10 градусів нижче, ніж температура повітря в кімнаті. При цьому насіння більшості овочів можуть просто не зійти і загинути. А для більшості теплолюбних культур кращою в цей час буде температура грунту 25-26 градусів.


  • 10. Не можна після посіву насіння пересушувати верхній шар грунту, т. к. наклюнувшиеся проростки можуть підсохнути і ніяких сходів не буде.


  • 11. Не можна розташовувати проростки далеко від світу, оскільки це відразу призведе до витягування розсади. Ящики з розсадою треба ставити на південний, сонячне підвіконня. У будь-якому випадку її треба підсвічувати лампами денного світла так, щоб загальна тривалість світлового дня становила 12-14 годин. Для покращення освітлення треба у ящики з розсадою з боку кімнати встановити світловідбиваючий екран, натягнувши для цього фольгу на картон.


  • 12. Не можна поливати розсаду холодної, не відстояною протягом доби водою. Температура води повинна бути не нижче 22-24 градусів.


  • 13. Не можна запізнюватися з пікіруванням розсади овочів. Для більшості овочевих культур це необхідно робити після появи 1-2 справжніх листків. Після пікіровки рослини на 2-3 дні необхідно затінити від прямих сонячних променів.


  • 14. Не можна забувати про необхідність загартовування розсади перед посадкою її на постійне місце. Це необхідно робити протягом 10-12 днів, поступово збільшуючи час перебування на відкритому повітрі.


  • 15. Не можна перед транспортуванням в сад поливати розсаду, т. к. злегка підв'ялі рослини менше ламаються від необережних дотиків. Але відразу після прибуття на дільницю розсаду необхідно рясно полити теплою водою.