Останні новини

Долар знову буде дешевшати на міжбанку


У суботу позиційні війни інтересів великих експортерів та імпортерів продовжаться. Оскільки дні бюджетних платежів вже не за горами, необхідність нарощування гривневих ресурсів для проведення
податкових розрахунків буде основним мотивом збільшення обсягів заводиться валютної виручки великими експортерами.

Ця ж причина обмежить і можливості імпортерів. Попит, в основному, будуть формувати імпортери нафтопродуктів, так як енергоносії поступово дорожчають на світовому ринку і українські оптові торговці збільшують закупівлі на побоюваннях їх подальшого зростання. Тим більше, що попит на них в зимовий опалювальний сезон не знижується, а тільки зростає. 

Крім цього, наближається період активізації аграріїв - скоро посівні роботи, це змушує їх готуватися до закупівлі імпортних добрив і засобів захисту рослин, а також формувати запаси ПММ. З одного боку це призведе до збільшення реалізації сільськогосподарської продукції за кордон (тобто зростання експорту), але з іншого - збільшує попит з їхнього боку на закупівлю імпортних запчастин, засобів захисту рослин, добрив і дизпалива. Так що період щодо затишшя на валютному ринку скоро закінчиться.

19 лютого міжбанк залишиться дуже ситуативним і продемонструє подальше зростання обсягів торгів в межах не менше 260-290 млн доларів при укладенні до 520-570 угод. Швидше за все, спадний тренд по долару продовжиться і ми знову побачимо котирування нижче 27 гривень. Спекулянти, як і раніше, активні по торгівлі «в дві сторони», а й спробують закріпити вчорашній спадний тренд по долару. Сильно обвалити у них ринок не вийде - можливий надлишок буде покупатися Нацбанком (як це сталося вчора), що буде утримувати долар від подальшого падіння на міжбанку. Але при цьому - підтримати помірний спадний тренд по американській валюті в інтересах як регулятора, так і імпортерів. Експортери такому стану речей не дуже-то і раді, але необхідність накопичення гривні для виплати податків змушує їх бути більш поступливими з курсу.

Найбільша активність на торгах буде спостерігатися в період з 11:30 до 13:00 години і багато в чому знову буде залежати від дій НБУ - вийде регулятор на ринок з аукціоном або «запитом кращого курсу» або вирішить сьогодні в торги не втручатися.

Готівковий валютний ринок поки продовжує незначно знижувати котирування, але дуже уважно моніторить ситуацію на міжбанку. Досвідчені гравці готівкового валютного ринку розуміють, що дно по просідання курсу долара вже близько і не хочуть втратити в разі різкого розвороту ринку. Курси в банках на 10 ранку: прийом - 26,90-27,15 та продаж 27,25-27,50 гривень, а в обмінниках фінансових компаній - покупка 27,15-27,25 гривень і продаж 27,35-27, 45 гривень.

Моніторинг настроїв валютного ринку:
За даними нашого опитування учасників ринку за офіційним курсом долара ситуація щодо перспектив гривні різко покращилася. Вже 44% (вчора було тільки 23%) респондентів вважають, що курс НБУ по долару буде нижче 27,00 гривень. 56% поки ще чекають його закріплення вище порога в 27,01 гривню.

За опитуванням про перспективи безготівкового долара на міжбанку - статистика також оптимістична для гривні. Вже 45% (було 25%) респондентів вірять в те, що курс повернеться до порогу- нижче 27,00 гривень. Але ще 55% все ж вважають, що курс долара буде вище 27,01 гривні.