Останні новини

В Україні з 17 лютого стартують надзвичайні заходи в енергетиці

За особливим графіком енергетична система країни буде працювати протягом місяця

Надзвичайні заходи в електроенергетиці, рішення про введення яких було прийнято на екстреному засіданні уряду 15 лютого, вступлять в силу вже завтра, 17 лютого, і будуть діяти протягом місяця на підставі розпорядження Кабміну №103-р. Про це повідомляє прес-служба уряду.

Рішення було прийнято в зв'язку з блокуванням вантажних перевезень енергетичного вугілля антрацитної групи і з метою забезпечення безперебійної і стабільної роботи енергетичної системи країни.

У документі підкреслюється, що державний енергохолдинг "Укренерго", виходячи з наявних запасів палива для виробництва електричної енергії, повинен ^

  • визначити допустимий рівень зниження резерву енергогенеруючих потужностей;
  • встановити вимоги до складу обладнання теплових електростанцій енергогенеруючих компаній;
  • використовувати в разі необхідності та за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості графіки погодинного відключення електроенергії і графіки аварійного відключення електроенергії.
  • Держпідприємству "Енергоринок" доручили розробити графіки навантаження енергосистеми України з урахуванням вимог "Укренерго".

Атомного держхолдингу "Енергоатом" також належить дотримуватися графіки навантаження енергосистеми України, забезпечити проведення технічного обслуговування обладнання атомних електростанцій, пов'язаного з необхідністю часткового розвантаження одиничних енергоблоків атомних електростанцій на вихідні і свята.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив про реальну загрозу введення надзвичайного стану. Причина - гострий дефіцит вугілля. Вітчизняним ТЕС просто нема на чому працювати. Через загострення ситуації в зоні АТО поставки антрациту (а його потрібно 1,2 млн. Т на місяць) призупинилися, а того, що є, вистачить лише на 40 діб.

Затвердження про вугільний голод виглядає мало схожим на дійсність. Зокрема, ще 12 січня глава Мінтопенергоугля Ігор Насалик заявляв, що складованих запасів підприємств генерації досить для нормальної роботи, і вони становлять 1,9 млн т вугілля. Міністр місяць тому стверджував, що 1-10 січня при температурі мінус 17-20 градусів відпрацювання запасів за 10 днів склала 1,7 тис. Тонн, або 0,1% від загального обсягу.

"Ситуація повністю контролюється, ніяких проблем немає", - запевняв Насалик. Відзначаючи, що профіцит потужності енергетики навіть при січневих морозах до мінус 20 градусів становить 4,2МвТ, що еквівалентно виробленні 4-х енергоблоків АЕС.

Власне, віялові відключення - не новина для України, вже пережила п'ять надзвичайних станів в енергетиці за останні два роки. Економічний експерт Всеволод Степанюк розповів, що на цей раз першими будуть відключати промислових споживачів, крім підприємств безперервного циклу (домни, коксові батареї), а також НПЗ і інші хімпідприємства.

Крім того, як і два роки тому, обмеження в постачаннях енергії не торкнуться стратегічних держпідприємств в сфері телекомунікацій і зв'язку.

У самому крайньому випадку, якщо процес стане неконтрольованим, система роз'єднається і станеться так званий блекаут (blackout). Тоді кожна працююча станція буде функціонувати окремо і пощастить тим споживачам, які знаходяться поруч з електростанцією.

"Це стосується і АЕС, тому що без теплової генерації атомні станції не впораються з навантаженням. А значить проблема загрожує не розуму областям, як очікують в уряді, а всій країні", - вважає директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.