Останні новини

Українцям презентували новий календар: які вихідні та свята можуть скасувати

Вихідні восьмого березня і дев'ятого травня планують скасувати, йдеться в документі.

"Нинішня система свят і пам'ятних дат в Україні не впорядкована", – заявляють в Інституті пам'яті. На думку експертів організації, в українському календарі залишилися "сліди" радянської епохи. Щоб "повернути історичну справедливість", Інститут пам'яті розробив новий календар свят,.

Головне нововведення – восьмого березня, другого та дев'ятого травня українці вийдуть на роботу, а якщо свято припадає на суботу чи неділю, переносити вихідний на понеділок не будуть. Законопроект, коли українцям доведеться працювати більше і які нові свята з'являться в календарі.

Кількість вихідних скоротять

У цьому році українцям належить додатково 11 вихідних, на Новий рік, Різдво, Великдень, День Незалежності, День Перемоги і т. д. Якщо законопроект Інституту пам'яті підтримає парламент, вже в наступному році замість 11 вихідних залишиться дев'ять. Восьме березня і дев'яте травня залишаються святковими днями: концерти і офіційні заходи ніхто скасовувати не планує, проте вихідних в ці дні не буде.

"Оскільки святкування державних свят має сприяти відновленню історичної пам'яті та формуванню національної ідентичності громадян України, на статус державного можуть претендувати тільки ті дати і події, які співвідносяться з державними та історико-культурними традиціями українського народу, мають консолідуючий потенціал", – сказано в документі.