Останні новини

9 березня - головне сонячне затемнення року: де і в скільки дивитися




















.
Вніч на 9 березня відбудеться повне сонячне затемнення.


Як розповіла «Варти» директор Харківського планетарію Галина Железняк, в рік зазвичай відбувається за два сонячних і два місячних затемнення і кожне з них повторюється через 18,3 року.

Майбутнє затемнення буде повним, однак, 100%-ву фазу можна буде спостерігати тільки з водної поверхні Індійського і Тихого океанів, а на суші – з островів Індонезії. Частково покрите Місяцем Сонце побачать жителі Австралії, Китаю, Кореї, Японії і Камчатки.

Затемнення почнеться о 23.19 8 березня по всесвітньому часу (1.19 9 березня за київським – Ред.), а його максимальна фаза настане у 1.58 до (3.58 за київським – Ред.).

«Місячна тінь торкнеться Землі в районі острова Суматра. Станеться це ще 8 березня. Тому можна вважати, що це прекрасний подарунок природи всім жінкам планети. Максимальну фазу затемнення можна буде спостерігати в Тихому океані. Саме туди і направлять кораблі астрономів.

Навіщо це потрібно? Саме під час затемнення можна визначити, в якій фазі активності знаходиться Сонце, дізнатися більше про стан сонячної речовини, і, як наслідок, про електромагнітне поле нашої планети. Це дуже важливо, тому ні одне затемнення астрономи не пропускають», - розповідає Галина Железняк.

«Всі дії на живу природу носять тільки емоційний характер. За всю історію людства під час затемнень не зафіксовано катастроф або якихось особливих явищ. Це короткочасна подія, що дозволяє нам більше дізнатися про навколишній космічному просторі», - додає директор планетарію.

В останній раз харків'яни спостерігали сонячне затемнення 20 березня 2015 року (максимальна фаза в нашому місті склала 0,56%), а повне місячне – 28 вересня. 2016-й буде не таким цікавим: в наших широтах не побачити ні полутеневого затемнення 23 березня, ні кільцеподібного сонячного 3 вересня. Єдине затемнення, яким зможуть помилуватися українці, причому в максимальній фазі, - це глибоке напівтіньове місячне затемнення 16 вересня.

Джерело